“Direct gezien en ontdekt worden kan levensreddend zijn in gevaarlijke werkomgevingen.”

Verlichting is een manier om zichtbaar te zijn, maar denk je ook aan reflecterende kleding? Ben je chauffeur en stap je ’s nachts uit je wagen om te laden op een donker terrein? Of hoe kwetsbaar ben je tijdens wegwerkzaamheden tijdens de ochtendspits? Het is dan van essentieel belang om goed zichtbaar te zijn. Veiligheid staat voorop.

Gebruik je de fiets als vervoersmiddel, dan heb je je verlichting waarschijnlijk al op orde om goed zichtbaar te zijn. De campagne ‘#zet je licht aan’ van de ANWB springt daarmee ook in op de actualiteit. Verlichting is een manier om zichtbaar te zijn, maar denk je ook aan reflecterende kleding? Ben je chauffeur en stap je ’s ochtends vroeg uit je wagen op een donker terrein? Of hoe kwetsbaar ben je tijdens wegwerkzaamheden tijdens de ochtendspits? Het is dan van essentieel belang om goed zichtbaar te zijn.
Veiligheid staat voorop.

Niet bij elke beroepsgroep is het verplicht om ‘High Visible’ kleding te dragen. Daarom is er naast gecertificeerde kleding ook een mooie kledinglijn verkrijgbaar die goed opvalt, zonder de benodigde normeringen. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere warme, wind- en waterafstotende jas met ‘High Vis’ details. Daarnaast zijn er uiteraard ook o.a. T-shirts, broeken en sweaters verkrijgbaar van het stoere Zweedse werkkleding merk Blåklader. In Zweden zijn ze de donkere en koude dagen namelijk wel gewend.
Ze zijn daar dan ook experts in het maken van functionele werkkleding!

Maar hoe zit het nu precies? Er worden naast niet gecertificeerde High Vis kleding drie klasses gehanteerd. Deze zijn bedoeld voor o.a. werken langs de weg of het spoor. EN ISO 20471:2013 omvat drie verschillende klassen waarbij klasse 3 de hoogste zichtbaarheid heeft. Voor elke klasse wordt in de norm aangegeven waar en hoeveel fluorescerend, reflecterend en contrasterend materiaal moet worden gebruikt. Geen van de fluorescerende en reflecterende materialen kan de andere vervangen bij het berekenen van het oppervlak omdat hun doel verschilt.

Klasse 1: het totale fluorescerende gebied moet ten minste uit 0,14 m2 en 0,10 m2 reflecterend materiaal bestaan.
Klasse 2: het totale fluorescerende gebied moet ten minste uit 0,5 m² en 0,13 m² reflecterend materiaal bestaan.
Klasse 3: het totale fluorescerende gebied moet ten minste uit 0,8 m² en 0,2 m² reflecterend materiaal bestaan.

Hierbij nog een paar handige tips:
1. Het allerbelangrijkste is om te checken of je high-visibility kleding aan de ISO normen voldoet.
2. Draag je high-vis kleding altijd gesloten, zodat je maximale bescherming en zichtbaarheid hebt.
3. De vuistregel is dat hoe viezer een high-vis kledingstuk wordt, des te slechter is de effectiviteit. Zorg er daarom voor dat je de kleding regelmatig wast. Was de kleding binnenstebuiten om de reflectie te beschermen en volg altijd de wasinstructies in het label.

Ben jij ook toe aan nieuwe, goede en zichtbare werkkleding? Of hebben we je geïnspireerd om jouw werknemers goed aan te kleden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu
Call Now Button