DUURzaam of niet?

Je kunt er anno 2021 niet meer omheen. Alles moet duurzaam. Nul op de meter, verantwoorde materialen, recyclen en circulariteit. Het is trending topic en overheden en grote bedrijven zijn voorloper als het gaat om ‘duurzaam ondernemen’. Als kleine ondernemer vraag ik me wel eens af wat mijn bijdrage zou kunnen zijn. Voel ik het van binnen ook, of doe ik het alleen als het geld oplevert? In veel gevallen kost duurzaam ondernemen tijd of geld. Wie scheidt zijn restanten folie of pel afval van het gewone bedrijfsafval? Wij (nog) niet in elk geval.

De kleine kunst

Want als je niet blijft plakken, blijf je ook niet hangen

Als kleine ondernemer vraag ik me wel eens af wat mijn bijdrage zou kunnen zijn. Voel ik het van binnen ook, of doe ik het alleen als het geld oplevert? In veel gevallen kost duurzaam ondernemen tijd of geld. Wie scheidt zijn restanten folie of pel afval van het gewone bedrijfsafval? Wij (nog) niet in elk geval.

Vanaf het moment dat we besloten nieuw te gaan bouwen veranderde deze kijk enigszins. Dit was dé kans om alles eens goed te belichten. Toen bleek dat het bebouwen van de gehele kavel onbetaalbaar leek ontstond de gedachte over tweedehands, ofwel circulair, bouwen. De overheid stimuleert dit middels subsidies. Interessant! Onze bedrijfshal van 24x51mtr stond vorig jaar nog in Tilburg. Daarnaast halen we nu onze energie uit de zon i.p.v. maandelijks 600 euro over te maken aan Essent. Gasloos dus. Energieslurpers als airco’s hebben we niet nodig, omdat onze koeling (en verwarming) 70 meter diep uit de aarde komt.

Duurzaam wil ook zeggen, duurzaam met je mensen omgaan. Tijdens de bouw bleek de toepassing van een inbouwbrug (hoogte 1,90 meter) goed haalbaar. Zo plakken we altijd op niveau. Verder hou ik erg van een industriële look. Akoestiek kan dan een probleem zijn en ten koste gaan van concentratie en prestatie. Door toepassing van akoestische wand- en plafondpanelen hebben we toch een prettige kantoortuin gecreëerd met veel groen. Daarnaast draagt een goede dosis daglicht veel bij aan onderbewustzijn. Veel glas dus! Doordat het gebouw haar ligging op het noorden heeft hebben we veel plezier van de mooie lichtinval, zonder dat het een sauna wordt.

Je hoeft niet te bouwen om duurzaam te kunnen ondernemen, maar ik ben er wel achter gekomen dat je betaalbaar ‘groen kunt zijn’. Belangrijk is een goed netwerk met een wakkere fiscalist die weet wanneer je investeringsaftrek of subsidies kunt claimen.

Hoe Erik deze stap heeft gezet?

Hier worden we blij van!

Profile Car & Tyreservice Zwolle

Voertuig

Van der Valk Hotel Exclusief Wolvega-Heerenveen

Voertuig

Schildersbedrijf Gerben Westerman

Voertuig
Bus Belettering Vrienden van Amstel Live Gebo Nieuwleusen Alvasi reclame Nieuwleusen

Gebo, De Vrienden van Amstel LIVE

Voertuig

Vorig bericht
MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen)

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu
Call Now Button